Stop loss bij daghandel: Bescherm je winst en minimaliseer verliezen

Stop loss is een term die vaak wordt gebruikt in de wereld van daghandel. Het is een strategie die handelaren gebruiken om hun verliezen te beperken. Stop loss is eigenlijk een soort order die je plaatst bij je broker om automatisch je positie te sluiten wanneer de prijs van het verhandelde instrument een bepaald niveau bereikt. Dit niveau wordt bepaald door de handelaar zelf en wordt meestal ingesteld op een niveau waarop de handelaar niet meer bereid is om verder te verliezen.

Bijvoorbeeld, als een handelaar een aandeel koopt voor €10 en een stop loss order plaatst op €9, dan zal de positie automatisch worden gesloten wanneer de prijs van het aandeel daalt tot €9. Dit betekent dat de handelaar zijn verlies beperkt tot €1 per aandeel. Stop loss is een belangrijk instrument voor handelaren omdat het hen helpt om hun risico’s te beheersen en hun kapitaal te beschermen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat stop loss geen garantie biedt voor winst en dat het ook kan leiden tot verliezen als de markt volatiel is.

Waarom is stop loss belangrijk bij daghandel?

Bij daghandel is het belangrijk om een stop loss in te stellen. Dit is een automatische order die ervoor zorgt dat je positie wordt gesloten wanneer de koers van het verhandelde instrument een bepaald niveau bereikt. Stop loss is belangrijk omdat het helpt bij het beheersen van het risico van de handelaar. Het voorkomt grote verliezen en beschermt de winst die al is gemaakt.

Stel je voor dat je een aandeel hebt gekocht voor €50 en je hebt geen stop loss ingesteld. Als de prijs van het aandeel daalt tot €40, dan heb je een verlies van €10 per aandeel. Als je 100 aandelen hebt gekocht, dan is je verlies €1000. Dit kan een grote impact hebben op je portefeuille en kan zelfs leiden tot financiële problemen.

Door een stop loss in te stellen, kun je voorkomen dat je grote verliezen lijdt. Als je bijvoorbeeld een stop loss instelt op €45, dan wordt je positie automatisch gesloten als de prijs van het aandeel daalt tot €45. Dit betekent dat je verlies beperkt blijft tot €5 per aandeel, wat veel beter is dan €10 per aandeel.

Stop loss beschermt ook de winst die je al hebt gemaakt. Stel je voor dat je een aandeel hebt gekocht voor €50 en de prijs stijgt tot €60. Als je geen stop loss instelt en de prijs daalt tot €55, dan verlies je €5 per aandeel. Als je echter een stop loss instelt op €58, dan wordt je positie automatisch gesloten als de prijs daalt tot €58. Dit betekent dat je een winst van €8 per aandeel hebt gemaakt en dat je deze winst beschermt door een stop loss in te stellen.

Hoe bepaal je de juiste stop loss bij daghandel?

Bij daghandel is het belangrijk om te weten hoe je de juiste stop loss bepaalt. Dit is een prijsniveau waarop je automatisch uit een positie stapt om verlies te beperken. Er zijn verschillende manieren om de juiste stop loss te bepalen, waaronder:

 • Technische analyse: hierbij kijk je naar grafieken en indicatoren om te bepalen waar de prijs waarschijnlijk zal dalen. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar steun- en weerstandsniveaus of naar de Moving Average.
 • Fundamentele analyse: hierbij kijk je naar het nieuws en de financiële situatie van het bedrijf om te bepalen waar de prijs waarschijnlijk zal dalen. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar winstcijfers of naar de economische situatie van het land.
 • Psychologische factoren: hierbij kijk je naar het gedrag van andere handelaren om te bepalen waar de prijs waarschijnlijk zal dalen. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar het sentiment op social media of naar het volume van de handel.

Het is belangrijk om een stop loss te bepalen voordat je een positie opent. Zo voorkom je dat je te veel verliest als de prijs tegen je in gaat. Het is ook belangrijk om je stop loss regelmatig bij te stellen, bijvoorbeeld als de prijs stijgt of daalt. Zo blijft je stop loss altijd op de juiste plek en kun je je verliezen beperken.

“Stop loss bij daghandel is essentieel om je kapitaal te beschermen en je emoties onder controle te houden.”

Stop loss bij daghandel

Verschillende soorten stop loss bij daghandel

Bij daghandel is het belangrijk om te weten hoe je je verliezen kunt beperken. Een stop loss is een manier om dit te doen. Er zijn verschillende soorten stop loss die je kunt gebruiken bij daghandel:

 • Fixed stop loss: Dit is een vastgestelde prijs waarbij je je aandelen verkoopt als de prijs onder deze waarde zakt. Het voordeel van een fixed stop loss is dat je precies weet hoeveel je kunt verliezen.
 • Trailing stop loss: Bij een trailing stop loss stel je een bepaald percentage in waarmee de stop loss meebeweegt met de koers van het aandeel. Als de koers stijgt, stijgt de stop loss mee. Als de koers daalt, blijft de stop loss op dezelfde afstand van de koers.
 • Percentage stop loss: Bij een percentage stop loss stel je een bepaald percentage in waarmee de stop loss wordt geactiveerd. Als de koers van het aandeel dit percentage bereikt, wordt de stop loss geactiveerd en worden je aandelen verkocht.

Het is belangrijk om te weten welke stop loss het beste bij jouw handelsstrategie past. Het kan ook verstandig zijn om meerdere soorten stop loss te gebruiken om je risico te spreiden.

Stop loss bij daghandel is een techniek die wordt gebruikt om het risico van verliezen te beperken door een vooraf ingestelde verkoopprijs vast te stellen voor een bepaald aandeel.

Tips voor het gebruik van stop loss bij daghandel

Als je aan daghandel doet, is het belangrijk om te weten hoe je een stop loss moet gebruiken om je risico te beperken. Een stop loss is een automatische order die je instelt om je positie te sluiten als de prijs van het verhandelde instrument een bepaald niveau bereikt. Hier zijn vijf tips om je te helpen bij het gebruik van stop loss:

 1. Stel een stop loss in voordat je een trade opent. Dit is belangrijk omdat het je beschermt tegen grote verliezen als de markt plotseling tegen je begint te bewegen.
 2. Pas de stop loss aan als de markt verandert. Als de markt volatiel is, kan het nodig zijn om je stop loss te verplaatsen om je positie te beschermen.
 3. Houd rekening met volatiliteit. Als de markt erg volatiel is, kan het nodig zijn om je stop loss verder weg te plaatsen om te voorkomen dat je positie te snel wordt gesloten.
 4. Gebruik een trailing stop loss. Een trailing stop loss is een stop loss die automatisch wordt verplaatst als de prijs in je voordeel beweegt. Dit kan je helpen om winst te maken terwijl je nog steeds je risico beperkt.
 5. Wees consistent in het gebruik van stop loss. Het is belangrijk om altijd een stop loss te gebruiken bij het openen van een trade en om deze consequent te gebruiken bij al je trades. Dit kan je helpen om je risico te beperken en je winstgevendheid te vergroten.

Stop loss bij daghandel werd voor het eerst geïntroduceerd in de Verenigde Staten in de jaren ’70 van de vorige eeuw.

Veelgemaakte fouten bij het gebruik van stop loss bij daghandel

Stop loss is een belangrijk hulpmiddel bij daghandel. Het helpt om verliezen te beperken en winsten te maximaliseren. Echter, er zijn veelgemaakte fouten die handelaren maken bij het gebruik van stop loss. Hieronder staan enkele van deze fouten:

 • Te strakke stop loss instellen: Een te strakke stop loss kan leiden tot onnodige verliezen. Het is belangrijk om een stop loss te plaatsen op een niveau dat past bij de volatiliteit van het instrument dat wordt verhandeld.
 • Te losse stop loss instellen: Een te losse stop loss kan leiden tot grote verliezen. Het is belangrijk om een stop loss te plaatsen op een niveau dat de handelaar beschermt tegen grote verliezen.
 • Stop loss negeren: Het negeren van een stop loss kan leiden tot grote verliezen. Het is belangrijk om de stop loss te respecteren en deze niet te negeren.

Het is belangrijk om de juiste stop loss te plaatsen en deze te respecteren. Door deze fouten te vermijden, kan een handelaar zijn kansen op succes vergroten.

 • Ongeveer 80% van de daghandelaren gebruikt stop loss orders om hun risico te beperken.
 • Stop loss orders worden vaak gebruikt bij het handelen in volatiele markten, zoals de cryptocurrency markt.
 • Het gebruik van stop loss orders kan leiden tot lagere winsten, maar kan ook helpen om grote verliezen te voorkomen.
 • Het bepalen van de juiste stop loss niveaus is een belangrijk onderdeel van succesvol daghandelen.
 • Stop loss orders kunnen worden ingesteld op basis van een vast bedrag of een percentage van de handelspositie.
 • Het niet gebruiken van stop loss orders kan leiden tot aanzienlijke verliezen en zelfs faillissement.
 • Stop loss orders kunnen ook worden gebruikt in combinatie met andere risicobeheersingsstrategieën, zoals het gebruik van trailing stops.
 • Het gebruik van stop loss orders kan leiden tot meer discipline en consistentie in het daghandelen.
 • Stop loss orders zijn niet gegarandeerd en kunnen worden beïnvloed door marktvolatiliteit en liquiditeit.

Stop loss technieken daghandel

Stop loss bij daghandel in de praktijk

Bij daghandel is het belangrijk om te weten wanneer je een trade moet sluiten om verlies te voorkomen. Dit wordt stop loss genoemd. Als je geen stop loss gebruikt, kan het gebeuren dat je veel geld verliest. Hieronder vind je twee voorbeelden van trades, één met stop loss en één zonder.

Voorbeeld van een succesvolle trade met stop loss:
Stel je voor dat je aandelen hebt gekocht voor €10 per stuk. Je hebt een stop loss ingesteld op €9,50. Dit betekent dat als de aandelen dalen tot €9,50, je automatisch verkoopt om verdere verliezen te voorkomen. Na een paar uur stijgen de aandelen tot €11 per stuk en besluit je te verkopen. Je hebt winst gemaakt van €1 per aandeel. Zonder stop loss zou je misschien hebben gewacht tot de aandelen nog verder stegen, maar het kan ook zijn dat de aandelen weer dalen en je uiteindelijk verlies maakt.

Voorbeeld van een mislukte trade zonder stop loss:
Stel je voor dat je dezelfde aandelen hebt gekocht voor €10 per stuk, maar deze keer heb je geen stop loss ingesteld. Na een paar uur dalen de aandelen tot €8 per stuk. Je denkt dat de aandelen weer zullen stijgen, dus je besluit te wachten. Helaas dalen de aandelen nog verder tot €6 per stuk. Je besluit te verkopen om verdere verliezen te voorkomen. Je hebt verlies gemaakt van €4 per aandeel. Als je een stop loss had ingesteld, had je kunnen verkopen toen de aandelen daalden tot €9,50 en had je minder verlies gemaakt.

Het is dus belangrijk om stop loss te gebruiken bij daghandel om verlies te voorkomen. Zorg ervoor dat je een realistische stop loss instelt en niet te lang wacht met verkopen als de aandelen dalen.

Als je gaat handelen op de beurs, is het belangrijk om te weten hoe je je risico’s kunt beperken. Een manier om dit te doen is door gebruik te maken van een stop loss. Dit is een automatische order die je instelt om je positie te sluiten als de koers van het aandeel een bepaald niveau bereikt. Op deze manier kun je voorkomen dat je grote verliezen lijdt als de koers van het aandeel plotseling daalt.

In deze conclusie hebben we besproken waarom stop loss zo belangrijk is bij daghandel. We hebben gezien dat het gebruik van stop loss je kan helpen om je risico’s te beperken en je winst te maximaliseren. Daarnaast hebben we ook gekeken naar enkele adviezen voor beginnende daghandelaren. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om je emoties onder controle te houden en om niet te veel te handelen.

Als je wilt beginnen met daghandel, is het dus essentieel om te weten hoe je stop loss kunt gebruiken. Door deze tool op de juiste manier te gebruiken, kun je je kansen op succes aanzienlijk vergroten. Onthoud echter dat daghandel ook risico’s met zich meebrengt en dat het belangrijk is om altijd voorzichtig te zijn en je risico’s te beperken.

[X]